Marcel Heijmans

Marcel is een hard core IT'er en heeft zowel een electronica/computer science als mede een informatica/software engineering achtergrond.
Hij richtte in 1998 Mnemonics op en werkt sindsdien als freelance software engineer voornamelijk aan Java enterprise applicaties (Java EE).
Marcel is mede oprichter van Salvidas, waarin hij de grenzen verkent van het Android platform.
Momenteel werkt Marcel als Software Architect aan het refactoren van een complex financieel systeem bij één van de grote banken.

Marcel is in 1992 afgestudeerd aan de Hogeschool Utrecht (locatie Hilversum) met als specialisatie Telematica.  Tijdens zijn studie heeft hij gastcolleges gegeven aan eerstejaars studenten, wegens tijdsgebrek bij de reguliere docenten.
In 1995 is hij afgestudeerd aan de Universiteit Twente bij de vakgroep System Programming & Architecture, met als thesis: 'Meeting', a distributed multimedia conference tool.
Na zijn afstuderen heeft hij één jaar bij Logica gewerkt aan het Monica-net van het RWS. Daarna heeft Marcel nog twee jaar bij BSO/Origin gewerkt in het Interactive Media Competence Center.

Sinds 1998 is hij zelfstandig software engineer.

Door de jaren heen heeft Marcel veel ervaring opgedaan met nieuwe talen, API's, technologiën, methodologiën, frameworks, patterns en platforms, waaronder: Java, C++, Scrum, RUP, SOA, EJB3, JPA, Struts, Spring, GlassFish, Jboss en WebSphere.
Een volledig expertise overzicht is terug te vinden in de recente Nederlandstalige CV.

Naast de NLJUG bijeenkomsten in eigen land, bezoekt Marcel ook met enige regelmaat conferenties in het buitenland. Met name de JavaOne Developer Conference in San Francisco is sinds 1998 favoriet. Deze wereld wijde Java conferentie georganiseerd door Sun is een unieke combinatie van het delen van kennis en ervaringen en het ontmoeten van vrienden.

Een aantal keer is hij gevraagd voor het geven van presentaties, over onderwerpen variërend van Test Driven Development, Java EE en WebSphere tot NetBeans IDE, Web based video conferencing en Agile Software Architecture onderwerpen.

Marcel heeft een aantal publicaties in het toonaangevende WebSphere Developer's Journal, over onderwerpen als Message-Driven beans in combinatie met WebSphere in een z/OS omgeving, de WebSphere Portal page renderer en LTPA custom user registry.

Daarnaast schrijft hij "How-to's", met betrekking tot Open Source, zoals het installeren van Kubuntu 8.04 on Dell XPS M1730.

Marcel is naast een aantal andere certificeringen ook een Sun Certified Enterprise Architect en een Certified Scrum Master.

Marcel is getrouwd, heeft 2 kinderen en woont in Loenen op de Veluwe.
Zijn hobbies: snowboarden, duiken en vliegen.

20140710

Mnemonics