Marcel Heijmans

Marcel is een hard core IT’er en heeft zowel een electronica/computer science als mede een informatica/software engineering achtergrond.
Hij richtte in 1998 Mnemonics op en werkt sindsdien als freelance software engineer voornamelijk aan Reactive Scala/Akka microservices, Golang Lambda functies op AWS en Java enterprise applicaties (Java EE).
Marcel is mede oprichter van Salvidas, waarin hij de grenzen verkent van het Android platform. En hij heeft QBoard ontwikkeld, waarmee de kwaliteit, snelheid en voorspelbaarheid van Agile teams gewaarborgd kan worden.
Momenteel werkt Marcel als Software Engineer aan het vervangen van het facturatiesysteem voor DHL met Scala/ZIO op basis van Kubernetes op Azure en een React front-End.

Marcel is in 1992 afgestudeerd aan de Hogeschool Utrecht (locatie Hilversum) met als specialisatie Telematica. Tijdens zijn studie heeft hij gastcolleges gegeven aan eerstejaars studenten.
In 1995 is hij afgestudeerd aan de Universiteit Twente bij de vakgroep System Programming & Architecture, met als thesis: ‘Meeting’, a distributed multimedia conference tool.
Na zijn afstuderen heeft hij één jaar bij Logica gewerkt aan het Monica-net van het RWS. Daarna heeft Marcel nog twee jaar bij BSO/Origin gewerkt in het Interactive Media Competence Center.
Sinds 1998 is hij zelfstandig software engineer en werkt hij voor een veelheid aan bedrijven in de financiele dienstverleningsector, retail, media, energie en industrie.

Door de jaren heen heeft Marcel veel ervaring opgedaan met nieuwe talen, API’s, technologiën, methodologiën, frameworks, patterns en platforms, waaronder: Scala/Akka, Golang, Elm, Java, C++, C#, Kafka, Micro Services,SOA, Scrum, RUP, Spark, EJB3, JPA, Cassandra, Spring, AWS, Jboss en WebSphere.
Een volledig expertise overzicht is terug te vinden in de recente Nederlandstalige CV en op LinkedIn.

Naast de NLJUG bijeenkomsten in eigen land, bezoekt Marcel ook met enige regelmaat conferenties in het buitenland. Met name de Scala Days en de JavaOne Developer Conference in San Francisco zijn sinds 1998 favoriet. Deze wereld wijde Scala en Java conferenties zijn een unieke combinatie van het delen van kennis en ervaringen en het ontmoeten van vrienden.

Een aantal keer is hij gevraagd voor het geven van presentaties, over onderwerpen variërend van CI/CD en AWS, Test Driven Development, Java EE en WebSphere tot NetBeans IDE, Web based video conferencing en Agile Software Architecture onderwerpen.

Marcel heeft een aantal publicaties in het toonaangevende WebSphere Developer’s Journal, over onderwerpen als Message-Driven beans in combinatie met WebSphere in een z/OS omgeving, de WebSphere Portal page renderer en LTPA custom user registry.
Daarnaast schrijft hij “How-to’s”, met betrekking tot Open Source.

Marcel is naast een aantal andere certificeringen ook een Sun Certified Enterprise Architect en een Certified Scrum Master.

Marcel is getrouwd, heeft 2 kinderen en woont in Loenen op de Veluwe.
Zijn hobbies: snowboarden, duiken, vliegen en het bouwen van een vliegtuig.